Welke soorten laptops zijn er?

Als je een nieuwe laptop gaat kopen, zie je al snel dat er diverse soorten laptops bestaan en er vele benamingen en definities voor gebruikt worden. Helaas worden deze niet altijd door laptopfabrikanten, leveranciers, media, onderzoekbureaus en consumenten consistent gebruikt, wat kan leiden tot enige verwarring. Daarbij is op te merken dat er soms over “laptops” wordt gesproken en soms over “notebooks”, waarbij doorgaans hetzelfde wordt bedoeld. Welke laptop voor jou de meest geschikte is, hangt af van je voorkeur, wensen, eisen en natuurlijk je budget.

Hieronder vind je een overzicht van vaak voorkomende benamingen van soorten laptops (notebooks):

Multi media laptop

Een multi media laptop is een laptop voorzien zijn van diverse multi media voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een DVD- of Blu-Ray station, een grote harde schijf en diverse aansluitmogelijkheden. De beeldschermen van dergelijke laptops zijn doorgaans minimaal 15,6 inch of 17,3 inch. In de praktijk voldoen vele laptops aan deze “definitie” en is er in de praktijk geen of weinig verschil met laptops die ook wel worden aangeduid als gezins- of familielaptop.

Ultrabook

De definitie van een Ultrabook is bepaald door Intel. Intel heeft deze categorie bedacht als antwoord op de succesvolle, dunne en lichte, laptops van Apple (zoals de MacBook Air). Intel heeft een lijst van voorwaarden opgesteld waaraan laptopfabrikanten moeten voldoen om hun laptop een Ultrabook te mogen noemen. De voorwaarden waar een dergelijke laptop die de naam Ultrabook mag dragen aan moet voldoen zijn niet allemaal even duidelijk. Een Ultrabook mag alleen over Intel processoren beschikken. Verder mag de laptop bijvoorbeeld niet dikker zijn dan 20 mm en niet meer wegen dan 1,8 kg. Uitgangspunt is dat er niet wordt beknibbeld op de prestaties van de laptop, wat betekent dat je momenteel veel nieuwe technologie in deze laptops vindt, waaronder zuinige en minder warmte producerende (Intel) processoren en solid state drives (SSD-drives), in plaats van klassieke harde schijven. Doorgaans is er in verband met de eisen qua ontwerp geen plaats voor een DVD of Blu-Ray station. Intel hoopt hiermee samen met diverse laptopfabrikanten qua prestaties en design, in de buurt te komen van de producten van Apple. De meeste Ultrabooks zijn voorzien van een 13,3 of 15,6 inch beeldscherm.

Convertible (hybride) laptop/tablet

Hiermee worden apparaten bedoeld met zowel eigenschappen van een laptop als van een tablet. Er zijn modellen waarbij het toetsenbord losgemaakt kan worden en gebruikt kunnen worden als een traditionele tablet. Er zijn ook modellen met een vast toetsenbord. Voordeel van dergelijke convertibles of hybrides is dat je als gebruiker beschikt over de voordelen van zowel een laptop als een tablet, dus een toetsenbord en een touchscherm. Daar staat tegenover dat je vaak wat concessies zult moeten doen ten opzichte van een losse tablet en een losse laptop, bijvoorbeeld ten aanzien van het gewicht (een losse tablet is doorgaans lichter) of prestaties (een laptop is veelal krachtiger). Met de introductie van Windows 8 zijn de meeste  laptopfabrikanten met een dergelijk apparaat op de markt gekomen. Als de convertible voldoen aan de eisen van een Ultrabook, worden ze ook wel aangeduid als convertible Ultrabook/tablet.
De meeste convertible laptop/tablets zijn voorzien van een 11,6 of 12,5 inch touchscherm.

Mini laptop (netbook)

Mini laptops, vaak aangeduid als netbooks, zijn kleine, lichte laptops, met een beeldscherm van meestal 10,1 inch. Doorgaans zijn deze laptops goedkoop, voorzien van een zuinige en minder krachtige processor (zoals een Intel Atom processer) en ontbreekt er een DVD schijfstation. De verkoop van netbooks is de laatste tijd sterk omlaag gegaan in verband met de opkomst van alternatieven als tablets en ultra laptops met 11,6 en 12 inch schermen. In 2013 zullen geen nieuwe netbooks meer op de markt komen.

Ultra portable laptop

Een ultra portable is een kleine, lichte laptop, met een beeldscherm van zo’n 12 inch. Ultra portables leveren uitstekende prestaties, zijn vaak in zakelijke uitvoeringen verkrijgbaar en voorzien van zuinige processoren en een DVD-station. Er zijn ook Ultra portable laptops met een scherm van 11,6 inch. Deze zijn meestal bedoeld voor consumenten en beschikken doorgaans niet over een DVD-station. Zij vormen een aantrekkelijk alternatief voor de jaren geleden populaire netbooks.

Workstation laptop

Hiermee worden zeer krachtige, veelal zakelijke, laptops aangeduid, die voor zware grafische toepassingen gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan een laptop met een zeer snelle processor en grafische controller, veel werkgeheugen en een kwalitatief hoogwaardig beeldscherm van minimaal 15,6 inch. Workstation laptops zijn vooral bedoeld voor grafisch ontwerpers/vormgevers, CAD/CAM toepassingen en voor iedereen die zeer veel rekenkracht nodig heeft voor bijvoorbeeld statistische berekeningen, hoge resolutie video- of fotobewerkingen.

Desktopvervanger

Aanduiding voor een laptop die gezien wordt als vervanger van een desktop pc. De krachtige en uitgebreide voorzieningen/specificaties van dergelijke laptops komen overeen of in de buurt van die van een desktop computer/pc. Dergelijke laptops zijn doorgaans wat zwaarder dan een gemiddelde laptop en voorzien van een groot beeldscherm (vanaf 15,6 of 17,3″), vele aansluitmogelijkheden en multi media voorzieningen (zoals bijvoorbeeld een DVD- of Blu-Ray-station). Desktopvervanger komt van de Engelse benaming “desktop replacement”.

Gezins- of familielaptop

Hiermee worden laptops bedoeld die populair zijn voor gebruik door verschillende gezins- en familieleden. Doorgaans is dit een multi media laptop met een beeldscherm van 15,6 of 17,3 inch.

Budget laptop

Hiermee worden goedkope laptops bedoeld, met minimale specificaties en dus niet de beste prestaties. Bij het ontwerp is er vooral rekening meegehouden om de kosten en de verkoopprijs zo laag mogelijk te houden. De  behuizing is bijna altijd van plastic en voelt niet altijd even stevig aan. Een dergelijke laptop kan echter voor bepaalde doeleinden prima geschikt zijn, zoals surfen op het internet, het luisteren naar muziek en kijken naar DVD-films, het schrijven van documenten en het maken van eenvoudige (spreadsheet) berekeningen, etc.


Comments are closed.