Tips: Waar op te letten met betrekking tot beeldschermen van laptops?

Actions-dialog-ok-apply-icon_128F

Beeldschermen van laptops kunnen nogal van elkaar verschillen. Hieronder hebben we een aantal eigenschappen van beeldschermen op een rijtje gezet. Zodoende krijg je een indruk in hoeverre beeldschermen van elkaar kunnen verschillen, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het kopen van de juiste laptop:

 

  • Vormgeving: de meeste laptops beschikken tegenwoordig over een breedbeeldscherm met een 16:9 verhouding, of te wel aspect ratio.
  • Afmetingen: de meest gangbare afmetingen zijn 11,6 tot 17,3-inch
  • Resolutie: hoeveel kan er op het beeldscherm weergegeven worden, aangegeven in pixels. Tegenwoordig zijn Full HD (1920 x 1080 pixels), HD (1280 x 720 pixels) en 1366 x 768 pixels heel gebruikelijk. Voor beeldschermen worden doorgaans de aanbevolen en optimale resoluties vermeld. Door gebruik te maken van een losse monitor, kun je op veel (ook kleine) laptops ook werken in bijvoorbeeld Full HD (1980 x 1080 pixels) of nog hogere resoluties, mits de externe resolutie van de grafische controller dat ondersteunt. 
  • Soort beeldscherm: IPS, dat doorgaans een betere inkijkhoeken en kleurechtheid biedt of een (goedkoper) TN beeldscherm
  • Glanzend/spiegelend of niet-glanzend/niet-spiegelend/mat scherm. Met welk scherm je het prettigste kunt werken is persoonlijk. Sommige mensen vinden dat glanzende schermen, ondanks de doorgaans mindere kleurechtheid, zorgen voor een meer sprekende weergave. Anderen vinden het juist een groot nadeel dat je er minder goed buiten op kunt werken in zonlicht/daglicht. Doorgaans vind je niet-glanzende schermen niet terug in de allergoedkoopste laptops en juist vaker bij duurdere en zakelijke laptops.
  • Touch: met de introductie van Windows 8, wat speciaal voor touch, oftewel aanraken, is ontworpen, worden touch-schermen belangrijk(er). Dit zal zeker het geval zijn als er meer applicaties beschikbaar komen die touch-schermen ondersteunen.
  • 3D: Om 3D beelden (foto’s, films) weer te kunnen geven moet dit door het beeldscherm ondersteund worden. Momenteel zijn er bijna geen laptops te koop die 3D ondersteunen

Tip:


Comments are closed.