Koopadviezen laptops voor zakelijk gebruik (bedrijf)

Op zich voldoet iedere laptop die je zou kunnen kiezen rekening houdend met onze tips voor het kopen van de juiste laptop. Het is echter aan te bevelen om daarnaast specifiek met de volgende punten rekening te houden:

Bepaal of een speciaal voor zakelijk gebruik bedoelde laptop toegevoegde waarde heeft


De meeste fabrikanten rusten hun laptops die speciaal voor zakelijk gebruik zijn bedoeld uit met andere en/of extra voorzieningen die bij zakelijk gebruik van belang kunnen zijn. Voorbeelden van enkele verschillen kun je nalezen in ons artikel over verschillen tussen een zakelijke en een consumenten laptop.

Gaat de laptop ook privé gebruikt worden?
Als dat het geval is, overweeg dan of dat wel te combineren is:

  • Brengt een mix van zakelijke en privé-gebruik extra risico’s met zich mee? Denk aan, afhankelijk van je surf- en download-gedrag aan grotere kansen op virussen, kwijtraken of lekken van belangrijke bedrijfsgegevens die op je laptop staan, etc.
  • Kan er dan bijvoorbeeld, indien ook anderen van je laptop gebruik gaan maken, voldoende aan de wensen tegemoet worden gekomen die andere gezinsleden hebben ten aanzien van een nieuwe laptop?
  • Is het risico aanvaardbaar als ook anderen, en met name kinderen, gebruik gaan maken van je laptop? Meestal ben je zeer afhankelijk van je laptop en kun je je niet veroorloven dat er onvoorzichtig met je laptop wordt omgegaan (stoten, vallen) of dat er gegevens per ongeluk veranderd of verwijderd worden. Je kunt natuurlijk ook meerdere accounts (gebruikers) op de laptop aanmaken, zodat niet iedereen toegang heeft tot het zakelijke account met toegang tot bedrijfsgegevens. Bedenk je echter wel dat er altijd een groter risico is – je weet immers niet wat andere gezinsleden, met name kinderen, (onbedoeld) met je laptop doen.
Worden er vertrouwelijke gegevens op de laptop opgeslagen?
Bij vertrouwelijke gegevens kun je bijvoorbeeld denken aan een boekhoudprogramma, financiële overzichten (bankoverzichten, uitgaven, etc), offertes en facturen, gegevens van klanten, belastingaangiftes, sollicitatiebrieven of aangevraagde subsidies (huursubsidie, kinderopvangtoeslag, etc.). Vraag je af of het in dat geval verstandig is dat de laptop ook door andere gezinsleden gebruikt gaat worden. Om te voorkomen dat anderen bij de vertrouwelijke gegevens kunnen, kun je natuurlijk ook meerdere beveiligde accounts aanmaken of de vertrouwelijke gegevens op een extern opslagapparaat opslaan, zoals een USB-stick of een externe harde schijf. Daarbij beschikken zakelijke laptops doorgaans over extra beveiligingsvoorzieningen om de gegevens op de harde schijf te beschermen en/of om de toegang tot de laptop beter te kunnen beheren, zoals met een vingerafdruklezer of gezichtsherkenning via de webcam.

» Klik op bovenstaande punten voor een korte toelichting.