Koopadviezen laptops voor thuis (gezin)

De meeste laptops die door consumenten worden gekocht, worden in het gezin door 2 of meerdere gezinsleden gebruikt.

Op zich voldoet iedere laptop die je zou kunnen kiezen rekening houdend met onze tips voor het kopen van een nieuwe laptop. Het is echter aan te bevelen om daarnaast specifiek met de volgende punten rekening te houden:

Gaat de laptop, nu of later, ook op school worden gebruikt?

Factoren als gewicht en accuduur zullen in dat geval een grotere rol spelen. Je zou in dit geval, afhankelijk van de andere wensen waaraan de laptop moet voldoen, een afweging kunnen maken of het beter is om hiervoor een extra laptop aan te schaffen of hier nu reeds rekening mee te houden.

Gaat de laptop ook zakelijk gebruikt worden?
Als dat het geval is, bedenk dan of dat realistisch is en of het wel mogelijk is dat je niet altijd over je laptop kunt beschikken omdat deze door iemand anders wordt gebruikt. Overweeg dus of dat te combineren is met het gebruik door andere gezinsleden en of het niet een te groot risico is als bijvoorbeeld ook kinderen gebruik gaan maken van je laptop. Je kunt natuurlijk ook meerdere accounts op de laptop aanmaken, zodat niet iedereen toegang heeft tot het zakelijke account. Kijk ten slotte of het zinvol is een zakelijke laptop in plaats van een consumenten laptop aan te schaffen.
Worden er vertrouwelijke gegevens op de laptop opgeslagen?
Bij vertrouwelijke gegevens kun je bijvoorbeeld denken aan financiële overzichten (bankoverzichten, uitgaven, etc), belastingaangiftes, sollicitatiebrieven of aangevraagde subsidies (huursubsidie, kinderopvangtoeslag, etc.). Vraag je af of het in dat geval verstandig is dat de laptop ook door andere gezinsleden gebruikt gaat worden. Om te voorkomen dat anderen bij de vertrouwelijke gegevens kunnen, kun je natuurlijk ook meerdere beveiligde accounts aanmaken of de vertrouwelijke gegevens op een extern opslagapparaat opslaan, zoals een USB-stick of een externe harde schijf.
Overweeg (later) nog een laptop aan te schaffen om aan alle wensen te kunnen voldoen
Dit is te overwegen als de wensen en eisen van de verschillende gezinsleden te ver uiteen lopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorkeuren voor een kleine, lichte laptop omdat je je laptop vaak wilt meenemen vs. de wens van een ander gezinslid voor een groot formaat laptop om er overal in huis en/of onderweg films op te kunnen kijken.
Gaat de laptop gebruikt worden voor het spelen van games?
Als de laptop veelvuldig gebruikt gaat worden voor het spelen van games, lees dan ons artikel hierover.

» Klik op bovenstaande punten voor een korte toelichting.