Hoeveel werkgeheugen heeft een laptop nodig?

De hoeveelheid werkgeheugen  (ook wel: intern geheugen of Random Access Memory – kortweg, RAM) wordt aan gegeven in gigabyte (GB). De meeste laptops beschikken tegenwoordig over 3 of 4 GB werkgeheugen. Dit is op dit moment voldoende en aan te bevelen voor de meeste laptopgebruikers.  Het is echter verstandig om ook vooruit te denken. Kies daarom voor een laptop voorzien van minimaal 4 GB werkgeheugen en de mogelijkheid om dit later uit te breiden. Kijkend naar het verleden zullen nieuwe (versies van) software of toepassingen meer werkgeheugen nodig hebben om goed te kunnen funtioneren.

Let op dat een deel van dat werkgeheugen doorgaans ook wordt gebruikt door geïntegreerde videokaarten, die tegenwoordig vaak terug te vinden zijn in goedkope(re) en dunne laptops zoals Ultrabooks. Het betreft hier meestal een geïntegreerde grafische chip van Intel, Intel HD Graphics 4000. Mini laptops (netbooks) zijn ook wel uitgerust met minder dan 3 GB werkgeheugen, daar er vanuit wordt gegaan dat deze alleen voor basistoepassingen zoals internetten, email en het schrijven van een (korte) teksten zullen worden gebruikt en om zodoende de kosten zo laag mogelijk te houden. Tegenwoordig is het argument van de kosten van werkgeheugen veel minder belangrijk geworden omdat de kosten van werkgeheugen aanzienlijk zijn gedaald en daarbij niet opwegen tegen het snelheidsverlies.

Hoeveel werkgeheugen jouw laptop nodig heeft is afhankelijk van wat je met je laptop gaat doen. Ga je met je laptop dingen doen waarbij meer geheugen voor beduidend betere prestaties zorgt, zoals bijvoorbeeld bij het bewerken van hoge resolutie foto’s of video’s, dan is het aan te bevelen voor een laptop met meer dan 4 GB werkgeheugen te kiezen. Het kan ook zijn dat meer werkgeheugen een vereiste is van de software die je gaat gebruiken.  Als je al weet welke software je gaat gebruiken, is het natuurlijk aan te bevelen een laptop te kopen die al standaard over voldoende werkgeheugen beschikt om optimaal met deze software te kunnen werken.

Tips:

Als je later meer werkgeheugen nodig hebt, omdat dat bijvoorbeeld door nieuwe software wordt vereist, kun je veelal losse geheugenmodules aanschaffen en deze in je laptop plaatsen. Let hierbij altijd goed op over welk type werkgeheugen je laptop beschikt. Extra werkgeheugen kun je doorgaans kopen van de fabrikant van je laptop maar ook van gespecialiseerde fabrikanten van geheugenmodules. Zij of hun leveranciers, vermelden vaak welk geheugen in jouw laptop past.


Comments are closed.