5 dingen die een verkoper je over een laptop kan vertellen, maar niet waar zijn

Actions-help-hint-icon_128F

Het volgende is iets om rekening mee te houden als je een nieuwe laptop gaat kopen. Als je op zoek bent naar een laptop, heb je kans dat een verkoper je in een winkel dingen vertelt, die niet (helemaal) waar zijn. Soms uit onwetendheid, soms herhalen ze gewoon wat ze verwacht worden je te vertellen. Het kan echter ook opzettelijke misleiding zijn, om een bonus te verdienen. CNET heeft er 5 op een rijtje gezet:

 

Kies voor een quad core, dat is beter beter dan een dual core

Dit geldt voor een zeer beperk aantal omstandigheden. Voor heel specifieke programma’s, zoals Handbrake en 3DXMax, wordt dat specifiek aangegeven. Echter, de meeste programma’s maken geen gebruik van alle 4 cores (kernen) van een quad-core processor. Er zijn specifieke omstandigheden zoals het coderen van video, 3D-rendering, wetenschappelijke simulaties, etc. maar in realiteit krijg je afnemende meeropbrengsten voor de meeste consumenten-programma’s (software). Dit komt doordat een programma zo geschreven moet zijn dat het  instructies naar iedere individuele core moet sturen. Dit kan, afhankelijk van wat het programma doet, niet zo  eenvoudig te programmeren zijn. Er zijn eenvoudigweg taken die zeer efficient uitgevoerd kunnen worden op een enkele core in plaats van 4. Dit betekent dat een 2-GHz dual-core processor, in veel gevallen, sneller is dan een 1,8 GHz quad-core processor, doordat een programma alleen van 2 cores gebruik maakt, en de dual-core processor per core sneller is.

Je moet altijd de processor met meer GHz kiezen

Vroeger koos je voor de processor met de meeste GHz voor zover je budget dat toeliet. Tegenwoordig is het ontwerp (oftewel de architectuur) van de processor veel belangrijker dan pure kloksnelheid (aangeduid in GHz). Hierdoor is het mogelijk dat een nieuwe processor met dezelfde kloksnelheid als een oude processor veel sneller kan zijn.

Deze is met Dolby/THX/Beats, dus is het geluid veel beter

Er zijn uitzonderingen, maar meestal is dit niet het geval. Meestal wordt er software-matig geprobeerd om het geluid beter te laten klinken. Vaak zul je een hoofdtelefoon of externe speakers moeten gebruik voor goed geluid.

Een krachtigere grafische controller zorgt er voor dat webpagina's sneller geladen worden

Dit is onzin. De realiteit is dat de meeste websites nooit iets van je grafische controller zullen vragen. De snelheid is vooral afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding, harde/SSD-schijf en processor en de lokatie waar de website wordt gehost.

Deze beschikt over 2 GB graphics en is sneller dan met 1 GB

De hoeveelheid videogeheugen is zeker niet het enige van dat van belang is voor snelheid en grafische prestaties. Veel belangrijker is welke grafische controller in de laptop zit.


» Klik voor een korte toelichting op bovenstaande punten

Lees voor meer informatie het volledige artikel op de website van CNET.

Bron: CNET


Comments are closed.