10 tips voor het kopen van de juiste laptop

Actions-dialog-ok-apply-icon_64F

Wanneer je een nieuwe laptop wilt gaan kopen zie je al snel dat er vele soorten en merken laptops zijn. Om het kopen van een laptop te vereenvoudigen en uiteindelijk de juiste laptop te kopen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Tip 1: Vraag je af waarvoor je je laptop wilt gaan gebruiken


Weet je al waarvoor je je laptop wilt gaan gebruiken en/of wil je graag nog wat ideeën op doen? Wij hebben enkele populaire voorbeelden en een wat meer uitgebreide lijst met voorbeelden op een rijtje gezet. De meeste voorbeelden liggen voor de hand, maar een dergelijk lijstje kan behulpzaam zijn om er zeker van te zijn dat de laptop die jij gaat kopen ook prima gebruikt kan worden waarvoor jij wilt. Verder is het zaak je ook af te vragen waarvoor je de laptop in de toekomst zou willen gaan gebruiken, zodat je er een tijdje mee vooruit kunt.

Het maakt voor het kopen van de juiste laptop nogal een verschil uit of je je laptop wilt gaan gebruiken voor “all- round” werkzaamheden, zoals internetten/surfen en het werken met Office-applicaties of voor specifieke werkzaamheden/toepassingen/programma’s, die hoge(re) of specifieke prestaties van een laptop vereisen, zoals het bewerken van hoge-resolutie foto’s en video’s en games. Het gaat hierbij dan vooral om de prestaties en/of omvang van:

  • De processor
  • Het besturingssysteem
  • De harde of SSD-schijf
  • De grafische (video) kaart
  • Het werkgeheugen
Tip 2: Bepaal je budget
Hoeveel geld wil je maximaal uitgeven aan een laptop? Laptops zijn er vele maten en soorten en de prijzen lopen uiteen van een paar honderd tot duizenden Euro’s. Fabrikanten besteden steeds meer aandacht aan het ontwerp (design) van hun laptops, door toepassing van mooie(re) materialen als aluminium (in plaats van plastic) en door laptops lichter en dunner te maken. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Let daarbij ook op dat je voor een prettig dagelijks gebruik doorgaans ook nog accessoires bij je laptop nodig zult hebben, zoals een laptoptas, een losse muis, een losse monitor voor op je bureau, etc.
Tip 3: Maak een inschatting waar je je laptop wilt gaan gebruiken

Als je van plan bent om de laptop op verschillende lokaties te gebruiken en/of overal mee naar toe te nemen, zullen eerder het gewicht en de grootte van je laptop van belang zijn. Verder is het dan handig en verstandig bij je laptop meteen een laptoptas te kopen, zodat je je laptop makkelijk, beschermd en comfortabel met je mee kunt nemen. Als je met je laptop wilt werken zonder afhankelijk te zijn van de aanwezigheid van een stopcontact, is het te overwegen tevens een extra accu aan te schaffen. Als je met je laptop aan je bureau gaat werken en snel je accessoires op je laptop wilt aansluiten, kun je overwegen een docking aan te schaffen. Je losse accessoires, zoals een muistoetsenbordspeakers en monitor sluit je op de docking aan en hoef je dan niet steeds opnieuw op je laptop aan te sluiten. De docking sluit je dan vervolgens door middel van één USB-kabel op je laptop aan.

Toegang tot het internet

Is het voldoende om als je onderweg bent met je laptop toegang te hebben tot WiFi hotspots of wil je overal toegang hebben tot het internet? In het laatste geval kun je een abonnement afsluiten bij een telecomprovider en zul je je moeten bedenken of je mobiel verbinding met het internet gaat maken via bijvoorbeeld een SIM die je in je laptop plaatst, via een USB-dongel of door hiervoor een WiFi verbinding op te zetten via je mobiele telefoon (smartphone). Met name de mogelijkheid om een SIM te kunnen plaatsten in je laptop is slechts in een beperkt aantal laptops mogelijk.

Wordt de laptop echter alleen thuis op een tafel of bureau gebruikt, zal wellicht het gewicht minder belangrijk voor je zijn. Je hebt natuurlijk altijd de mogelijkheid om de gebruiksmogelijkheden en het gebruiksgemak van je laptop te vergroten door een losse (grote) monitor, muis en een los toetsenbord op je laptop aan te sluiten.

Tip 4: Kijk welke eisen de software/programma’s aan de laptop stellen

Als je weet wat je met je laptop wilt gaan doen, verdient het altijd aanbeveling om goed te kijken welke eisen de fabrikanten van de software aan een laptop stellen voor een goede werking.
Fabrikanten vermelden vaak zowel minimum als aanbevolen specificaties van een laptop.

In de meeste gevallen worden er eisen gesteld aan:

  • De processor
  • Het besturingssysteem
  • Het werkgeheugen
  • De grafische (video) kaart
  • De harde of SSD-schijf
Tip 5: Maak een lijstje met de voor jou belangrijkste eigenschappen

Het maken van een lijstje met de voor jou belangrijkste eigenschappen waar jou nieuwe laptop aan moet voldoen, kan het kopen van de juiste laptop sterk vereenvoudigen. Rangschik deze eigenschappen (ook wel: specificaties) ook meteen naar de mate van belang die je er aan hecht. Windows 8 is bijvoorbeeld geoptimaliseerd voor het werken met touch-, oftewel aanraakbeeldschermen. Het is echter niet noodzakelijk dat je nieuwe laptop over een touch-scherm beschikt om met Windows 8 te kunnen werken. Daarbij heb je wellicht ook al een voorkeur voor een bepaald merk laptop of voor een bepaald soort laptop of ontwerp (design)?

Als je bijvoorbeeld van plan bent om vaak video’s/films of foto’s op je laptop te gaan kijken, kan het zijn dat je bijvoorbeeld het liefst een laptop met een groot Full HD beeldscherm van 17,3-inch en een DVD- of Blu-Ray-station wilt. Als je graag je laptop overal met je mee naar toe neemt, zul je het bijvoorbeeld eerder belangrijk vinden dat de laptop niet meer dan een bepaald gewicht heeft en/of langer op de accu kan werken.

Tip 6: Stem wensen af indien ook anderen van de laptop gebruik gaan maken

Wil je een laptop kopen die je alleen zelf gaat gebruiken of gaan er meerdere mensen de laptop gebruiken, bijvoorbeeld familieleden, al dan niet naar school gaande of studerende kinderen, etc? Zij hebben wellicht andere wensen/eisen dan jij waar je sterk of gedeeltelijk rekening mee wilt houden bij het kopen van je laptop. Mocht het budget het toelaten, kun je overwegen (later) nog een laptop te kopen of een eventueel huidige laptop in te zetten om aan de wensen van anderen tegemoet te komen.

Tip 7: Werk prettiger en vergroot de mogelijkheden van je laptop met accessoires

Door gebruik te maken van bijpassende accessoires voor je laptop, kun je prettiger werken en meer plezier van je laptop hebben. Accessoires komen ook van pas om de gebruiksmogelijkheden van je laptop uit te breiden.

Afhankelijk van hoe, waar en waarvoor je je laptop wilt gaan gebruiken, kun je hierbij bijvoorbeeld denken aan de volgende accessoires:

 • Een laptoptas; om je laptop te beschermen en makkelijk overal mee naar toe te kunnen nemen
 • Een losse (al dan niet draadloze) muis en/of een los toetsenbord; om in plaats van op het toetensbord en touchpad van de laptop zelf, comfortabeler te kunnen werken als je (langer) aan een tafel of bureau zit
 • Een extra accu; om langer zonder stopcontact overal op je laptop te kunnen werken
 • Losse speakers; om te genieten van een betere geluidskwaliteit
 • Een hoofdtelefoon; om te genieten van een betere geluidskwaliteit en anderen daarbij niet te storen
 • Een externe/losse monitor; om thuis en/of op je werkplek op een groter scherm te kunnen werken, of om tegelijkertijd op twee beeldschermen te kunnen werken
Tip 8: Raadpleeg vrienden, reviews, websites van laptopfabrikanten en vergelijkers
In je vriendenkring bevinden zich wellicht mensen die verstand hebben van laptops en/of onlangs een nieuwe laptop gekocht hebben. Het kan dan zeker geen kwaad om naar hun ervaringen te vragen. Reviews, waarin deskundigen hun oordeel geven over laptops kunnen zeer behulpzaam bij het selecteren van de juiste laptop. Op de websites van laptopfabrikanten vind je doorgaans uitgebreide informatie en specificaties van de laptops die ze in hun assortiment hebben. Op de websites van vergelijkers, zoals kieskeurig.nl en vergelijk.nl, kun je eenvoudig laptops en hun specificaties met elkaar vergelijken. Kijk ook naar de artikelen met onze koopadviezen en tips.
Tip 9: Bepaal of het zinvol kan zijn je huidige laptop nog te blijven gebruiken
Indien je, om wat voor reden dan ook, uiteindelijk tot de conclusie bent gekomen dat er nog prima met je huidige laptop gewerkt kan worden door

  • Jezelf, naast je nieuw te kopen laptop
  • Jezelf en je het kopen van je nieuwe laptop uitstelt
  • Een gezinslid

kun je hiermee rekening houden bij het kopen van een nieuwe laptop en bijvoorbeeld je eisen/wensen aanpassen. Je kunt daarbij altijd overwegen je huidige laptop te upgraden om de prestaties van de laptop te verhogen.
Het is echter niet bij iedere laptop eenvoudig en/of mogelijk om deze te upgraden. Kijk dus altijd eerst goed of en welke onderdelen van jouw laptop wel en niet ge-upgrade kunnen worden.

Enkele voorbeelden van upgrades die de prestaties en/of gebruiksgemak van een laptop kunnen verhogen zijn:

  • Het vervangen of bijplaatsen van een grotere en snellere harde schijf of Solid State Drive (SSD-schijf)
  • Het uitbreiden van het werkgeheugen
  • Het vervangen van de accu en/of het aanschaffen van een extra accu, zodat je langer met je laptop kunt werken zonder afhankelijk te zijn van een stopcontact
  • Het aanschaffen van accessoires, zoals een losse muis, een los toetsenbord en een grote losse monitor
  • Het aanschaffen van een moderner besturingssysteem 
Tip 10: Loop de bovenstaande tips nog even na voor je je nieuwe laptop gaat kopen
Om je ervan te overtuigen dat je de juiste laptop gaat kopen, doe je er goed aan de bovenstaande tips nog even na te lopen. Succes met het kopen van je nieuwe laptop en veel gebruiksplezier gewenst!

» Klik voor een korte toelichting op de betreffende tip of lees meteen alle toelichtingen.Comments are closed.